Με γλέντι και χρώμα στις Απόκριες επιχειρούν πολλοί Δήμοι να διώξουν τη «γκρίζα» διάθεση



«Χρώμα» στη γκρίζα διάθεση της εποχής ευελπιστούν να βάλουν πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα

Μπορεί οι εποχές να είναι δύσκολες, πολλοί Δήμοι, όμως, έχουν προγραμματίσει αποκριάτικες εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να διώξουν με γλέντι, τραγούδι και χρώμα την «γκρίζα» διάθεση των καιρών.






Μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς με γλέντι, επιθυμεί να προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων τις Απόκριες, διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.


Ο Τελάλης της Αποκριάς μαζί με το μπουλούκι του, βγαίνει στους δρόμους το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Φεβρουαρίου, διαλαλεί και καλεί τους δημότες στις αποκριάτικες εκδηλώσεις, περνώντας από όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων.


Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου στη Βαρβάκειο Αγορά με μουσική από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και εδέσματα, προσφορά του Συλλόγου Κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς και συνεχίζονται τα Σαββατοκύριακα 18-19 και 25-26 Φεβρουαρίου με αποκορύφωμα των εκδηλώσεων την Καθαρά Δευτέρα.


Η Πλάκα γίνεται και φέτος το επίκεντρο, αποκτά γεύσεις, μυρωδιές και ρυθμούς από τα παλιά, οι δρόμοι φιλοξενούν το μεγάλο αθηναϊκό αποκριάτικο πάρτι με καντάδες, γαϊτανάκι, μπουλούκι καρναβαλιστών, χορωδία, οπερέτες κ.α.


Μαζί με το αποκριάτικο γλέντι που προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων, οι καταστηματάρχες της Πλάκας θα προσφέρουν αποκριάτικο πιάτο με κρασί στα 4,5 ευρώ.


Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το Ζάππειο στολίζεται αποκριάτικα και υποδέχεται τα παιδιά με εργαστήρια μάσκας, γαϊτανάκι, μουσικοκινητικά παιχνίδια, αλλά και αποκριάτικα έθιμα απ’ όλη την Ελλάδα.


Η Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου γιορτάζεται σε δύο σημεία της πόλης:


  • Στο Λόφο του Φιλοπάππου με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με τη Νάντια Καραγιάννη και τον Νίκο Καραγιάννη. Θα προσφερθούν φασολάδα, λαγάνες, ελιές και χαλβάς.
  • Στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα - Αμπελόκηποι), όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί παραδοσιακό γλέντι σε συνεργασία με την 7η Δημοτική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Α. Αμπελοκήπων.
Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιούνται καθ' όλο το διάστημα της Αποκριάς και στα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων.


Στη Θεσσαλονίκη, ο Τσολιάς και η Μέρκελ έχουν παθιασμένη σχέση αγάπης και μίσους, ενώ στον Θερμαϊκό κάνουν απόβαση Υποβρύχια που Γέρνουν.


Όλα αυτά θα συμβούν στο Ποδηλατικό Καρναβάλι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά, στην Πλατεία Χρηματιστηρίου, την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στις 19:00 το απόγευμα.
   
Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, μεγάλη παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατών, καθώς στόχος της
διοργάνωσης είναι το «πάντρεμα» της παράδοσης του καρναβαλιού, με αυτής του ποδηλάτου.


Στο ρόλο του βασιλιά καρνάβαλου είναι ο Τσολιάς και στο πλευρό του, βασίλισσα του καρναβαλιού, η Άνγκελα Μέρκελ. Προπορευόμενο θα είναι το άρμα της Βιώσιμης Κινητικότητας παγιδευμένο σε μια εχθρική αυτοκινητούπολη.


Μετά την παρέλαση, γύρω στις 22:00 το βράδυ, θα ακολουθήσει ξέφρενο γλέντι με καλεσμένους όλη την πόλη, με άφθονο κρασί και φαγητό, ενώ οι διοργανωτές θα ανάψουν και φανό.


Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου θα διοργανωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 18:00 το απόγευμα, αποκριάτικη εκδήλωση για τους μαθητές του δήμου Θεσσαλονίκης.


Σε αυτή θα λάβουν μέρος μαθητικά μουσικά συγκροτήματα και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου. Επίσης, θα μοιραστούν αποκριάτικα είδη στα παιδιά.


Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Ζωγραφίζω τον χαρταετό μου», στο φουαγιέ του νέου δημαρχιακού μεγάρου.


Τα παιδιά με τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν χαρταετούς,  τους οποίους θα πάρουν μαζί τους για να τους «πετάξουν» την Καθαρά Δευτέρα, να κατασκευάσουν αποκριάτικες μάσκες και να χορέψουν γύρω από το γαϊτανάκι.


Τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του δημαρχείου θα υποδεχτούν ξυλοπόδαροι, ενώ οι «καλεσμένοι» θα παρακολουθήσουν παράσταση κουκλοθέατρου με κούκλες μάπετ.


Το Ρέθυμνο κάθε χρόνο, την περίοδο της Αποκριάς, ξεφαντώνει στο Καρναβάλι, με πάνω από 15.000 καρναβαλιστές και περισσότερα από 30 άρματα.
Χιλιάδες επισκέπτες «συγχρονίζονται» με τους καρναβαλιστές των ομάδων, παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου και την Κυριακή, ημέρα της μεγάλης παρέλασης, καταλήγουν στην παραλία, όπου καίγεται ο βασιλιάς Καρνάβαλος, εν μέσω πυροτεχνημάτων.
Είναι η συνέχεια των εκδηλώσεων και των εορτών της ίδιας περιόδου, που χρονολογούνται από το 1914, με ισχυρούς δεσμούς στο αναγεννησιακό Ρέθυμνο.
Κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων, πραγματοποιείται το Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού για μικρούς και μεγάλους, καθώς επίσης και σειρά άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Πλήθος καρναβαλικών εκδηλώσεων και στην Πάτρα, όπου με κέφι και αισιοδοξία έχουν ήδη ξεκινήσει οι Απόκριες.
Πατρινοί και επισκέπτες στην πόλη μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Τα Λιοντάρια της Πλατείας», ενώ τα φετινά Μπουρμπούλια περιλαμβάνουν πλήθος εκδηλώσεων. 
Τα φετινά Μπουρμπούλια θα είναι έξι τον αριθμό και καθένα θα έχει και ένα θέμα, που θα προβάλλεται και θα υποστηρίζεται είτε μέσω διακοσμητικών στοιχείων είτε μέσω δρώμενων είτε μέσω των μουσικών επιλογών.


Η αρχή θα γίνει την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στη γιορτή των Ερωτευμένων με το 1ο Μπουρμπούλι με θέμα «Το Ερωτικό».
Θα ακολουθήσουν την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου το 2ο Μπουρμπούλι, «Το Τσικνιστό», την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου το 3ο Μπουρμπούλι «Το Σκοπτικό», την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το 4ο Μπουρμπούλι «Το Μαγικό», την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου το 5ο Μπουρμπούλι «Του Καραγκιόζη» και η σειρά των χορών θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου με το 6ο Μπουρμπούλι «Το Αποκαλυπτικό».


Όλα τα Μπουρμπούλια θα αρχίζουν στις 21:00 το βράδυ.
Το μουσικό μέρος των Μπουρμπουλιών θα αναλάβει εννιαμελής ορχήστρα. Τραγουδούν: Γιούλη Ηλιοπούλου, Nατάσα Κατσαρά, Μαρία Καραμάνη, Ελίνα Μαυρίδη, Πάνος Πατικιώτης, Γιώργος Πετρίτσης και ως guest ο Νίκος Παπακώστας. Τις χορογραφίες υπογράφει η Εύη Αραβαντινού.


Τιμή εισιτηρίου για τους άνδρες: 5 ευρώ, δωρεάν για τις κυρίες με μαύρα ντόμινο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: in.gr