ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ! : ΠΙΞ ΛΑΞ ! Το μεγαλύτερο έντεχνο συγκρότημα στην Ελλάδα!


pix lax

Οι Πυξ Λαξ ιδρύθηκαν το 1989 όταν δύο παιδικοί φίλοι από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, ο Φίλιππος Πλιάτσικαςκαι ο Μπάμπης Στόκας έδωσαν ηχογραφημένα τραγούδια τους στον Μάνο Ξυδούς, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν στη δισκογραφική εταιρία ΕΜΙ



pix lax pix lax
Πρωτοεμφανίζονται το 1990 με το “Τι άλλο να πεις πιο απλά”, με ήχο πρωτότυπο που κινείται μεταξύ του rock και του έντεχνου, δίνοντας φρέσκια πνοή στις παλιομοδίτικες rock συνταγές των 1980s. Το 1991 κυκλοφορούν το “Ζόρικοι καιροί” που περιλαμβάνει το “Πούλα με” και το 1993 το “Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί” που περιλαμβάνει το τραγούδι “Άστη να λέει” με το Βασίλη Καρρά, μία ανατρεπτική συνεργασία, που ξάφνιασε με την πρωτοτυπία της. Με τα χρόνια, το συγκρότημα περιοδεύει, αναπτύσσει μια στενή και πιστή σχέση με  το κοινό του, μια σχέση σχεδόν  ερωτική, που σημαδεύεται από χιλιάδες εισιτήρια και πωλήσεις δίσκων. Το κοινό ποτέ δε σταμάτησε να ακολουθεί πιστά αυτούς τους «πρίγκιπες» που ανταπέδιδαν με γενναιοδωρία και καλές μουσικές.
Το 1996, οι “Παλιές Αγάπες Πάνε στον Παράδεισο”, έγιναν στίχοι για το ομότιτλο τραγούδι των Πυξ Λαξ, από το άλμπουμ “Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες”. Ακολουθούν albums που γίνονται πλατινένια και περιέχουν κλασικά πλέον τραγούδια όπως το”Μία συνουσία μυστική”, “Έπαψες αγάπη να θυμίζεις” και γράφουν μουσική για την ταινία “Μοναξιά μου όλα”. Το 1999 κυκλοφορούν το “Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;” ένα album που γίνεται τρεις φορές πλατινένιο και περιέχει τραγούδια καινούρια και κομμάτια από live εμφανίσεις τους. Επίσης, προχώρησαν σε  συνεργασίες με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Λάκη Παπαδόπουλο και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αλλά και τους Κορσικάνους I Muvrini, τον Marc Almond, τον Eric Burdon (από τους Animals) και τον μοναδικό Sting!!

Το 2003 κυκλοφορούν το “Χαρούμενοι στην Πόλη των Τρελών” ένα album που μοιράζονται ερμηνευτικά με καλλιτέχνες όπως ο Ψαραντώνης, η Μελίνα Τανάγρη, ο Gordon Gano, ο Steve Wynn και ο Marc Almond.
Το τέλος έρχεται το 2004 όταν  οι Πυξ Λαξ ανακοινώνουν ότι το συγκρότημα διαλύεται. Τότε, θεώρησαν ότι ένας κύκλος έκλεισε, ένιωσαν ότι μετά τον Eric Burdon δεν υπήρχε  κάτι άλλο να κάνουν. Έτσι, η τελευταία συναυλία των Πυξ Λαξ γίνεται στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004 στο θέατρο του Λυκαβηττού, ηχογραφείται και κυκλοφορεί με τον τίτλο “Τέλος”. Οι Πυξ Λαξ αποχαιρετούν το κοινό τους, για να μην αναγκαστούν να το προδώσουν αργότερα!
pix lax
Στις 13 Απριλίου 2010 και ενώ ο καθένας από τα μέλη είχε τραβήξει τον δικό του δρόμο, έφυγε από τη ζωή η ψύχη των Πυξ Λαξ, ο Μάνος Ξυδούς.
Έξι χρόνια μετά τη διάλυσή τους, το συγκρότημα αποφάσισε να έρθει πάλι κοντά στους χιλιάδες οπαδούς του για πέντε μόνο συναυλίες στην Ελλάδα, για μία μουσική συνάντηση φόρο-τιμής στη μνήμη του πολυαγαπημένου του φίλου και συνεργάτη. Έτσι θα ξαναβρεθεί και πάλι μαζί  αλλά και θα συναντηθεί ξανά με το κοινό του, το οποίο τους ακολουθούσε πιστά και σιωπηλά όλα τα χρόνια της απουσίας του.
pix lax
Συγκεκριμένα, η μεγάλη συναυλία θα γίνει στο ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών) στις 13 Ιουλίου του 2011.Πραγματοποιηθηκαν και θα πραγματοποιηθούν και άλλες ζωντανές εμφανίσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως στα Ιωαννινα (8 & 9 Ιουνίου) ,στη Λαρισα (21 Ιουλιου), στο Καρπενήσι (6 Αυγούστου), στη Θεσσαλονίκη (7 Σεπτεμβρίου) , στην Πάτρα (17 Σεπτεμβρίου) , και στο Ηράκλειο Κρήτης (26 Σεπτεμβρίου), αλλά και μια στην Αγία Νάπα της Κύπρου (30 Ιουλίου). Το μήνυμα που υιοθετεί η μπάντα γι’ αυτήν την περιοδεία, είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα από στίχους του μουσικού και τραγουδιστή των Πυξ Λαξ, Μάνου Ξυδούς «Έι μεν, κοίτα μπροστά».
Η μπάντα, στη συνέντευξη Tύπου, δήλωσε πως μετά τη λήξη της περιοδείας δεν θα τραγουδίσει πάλι μαζί, καθώς έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Το σχέδιο που υπήρχε γι’ αυτή την περιοδεία ήταν να γίνει στα 10 χρόνια, όμως εξαιτίας της απώλειας του Μάνου Ξυδούς έγινε νωρίτερα.Ραντεβού λοιπόν με τους Πυξ Λαξ, για να ξανανιώσουμε ζωντανοί, να θυμηθούμε, να μοιραστούμε και να ανακαλύψουμε ξανά όλα όσα μας ενώνουν και μας κάνουν πιο δυνατούς!
pix lax
Εμείς θα είμαστε εκεί για να αποθεώσουμε για τελευταία φορά τους Πυξ Λαξ , ένα συγκρότημα που έχουμε συνδέσει με την επαναστατική μας εφηβεία και τους πρώτους μας έρωτες , ένα συγκρότημα που πάντα θα είναι στην καρδιά μας και θα τραγουδάμε για πολλά ακόμη χρόνια τα κομμάτια τους. 13 Ιουλίου λοιπόν δίνουμε ραντεβού στο ΟΑΚΑ για να νοιώσουμε ξανά  αυτό το υπέροχο συναίσθημα που νιώθαμε σε κάθε τους συναυλία..Απλά σας ευχαριστούμε.


Επιμέλεια και συγκέντρωση υλικου : Γαλανού Ειρήνη